Detik Kelahiran Khair Imran

 Hi semua..My name is Khair Imran :)

Ish..ish..dah hari ke-18 dah...

Sebelum banyak lagi urat putus, meh nak story macam mana Baby Khair Imran keluar. Kang dah lama-lama takut lupa plak camne beranak yang ketiga ni.

23 Februari 2012

Sebagaimana entry saya yang dulu, 23hb saya kena warded sebab doktor decided untuk induce kelahiran yang ketiga ni. Ini disebabkan kes Abruptio Placentae (Uri Lekang) masa saya pregnant 31 weeks.Tapi masa ni memang takde tanda-tanda nak beranak langsung. Appointment dengan hospital pukul 2.00 pm, tapi saya sampai hospital pukul 3.15pm.Takde hati wei nak beranak. Sebenarnya takut dengan induce tu.Anak-anak, saya dan hasben dah pos ke rumah MIL. Dengan berlinangan air mata saya peluk cium diorang. Kakak dah besar, dia dah boleh faham. Siap cakap dengan Adik (masa ni adik lagi), "Dek, mama nak kuarkan baby la".

Kat CDS, bukan main ramai lagi makyong nak beranak. Siap menunggu sampai kerusi depan lagi. Dalam hati dah berbunga riang. Dah fikir, mesti doktor tolak nak induce sebab wad penuh.Ngeh,ngeh,ngeh.Hasben pun heran dengan fenomena ni. Sebenarnya dari dalam kereta lagi, saya dan hasben dah bincang.Kalau doktor benarkan tak payah induce, kitorang nak balik je. Biar tunggu baby keluar sendiri.Lagipun keadaan saya dah ok.Uri yang lekang tu pun dah baik.Just doktor yang risau takut risiko abruptio tu berulang time bersalin nanti.

Lepas bagi senyuman manis kat nurse, dengan harapan boleh balik, nurse cakap pape hal kena warded dulu ye puan. Sila tukar baju, pakai baju pink yang similar dengan orang nak beranak tu.Huhu.Bila dah duduk kat wad, acara mencucuk jarum kat tangan pun bermula.Ayoo! Sakit tau. Saya paling tak gemau kena masuk jarum panjang tu.Saya tanya doktor hajat saya tu.Doktor suruh saya tunggu pakar esok pagi.Kena bincang dengan pakar and tunggu pendapat dia.Ceh, kena la dok hotel wad semalam dengan dok termenung and beramah mesra dengan orang yang baru pas bersalin.

Ada member kat wad tu suruh saya induce je."Ala kak, alang-alang dah sampai hospital, beranak je la.Kang tunggu lama-lama pun kalau baby tak kuar, time EDD kena induce gak".Tiba-tiba idea bernas tu meresap kat dalam hotak.Betul gak ek.Dah la kat tangan ni dah kena cucuk, esok-esok kalau lain kali datang hospital kena cucuk lagi.Berapa banyak kena cucuk daa.Disebabkan hasben dan saya tak sain kebenaran induce so, esok pagi baru proses bermula.


24 Februari 2012

Hasben datang kul 10 pagi untuk sain kebenaran induce. Malam sebelumnya saya dah bincang dengan hasben yang saya rela untuk di induce.Hasben benarkan.Oleh sebab saya sain lewat, so dos ubat dimasukkan kul 11.00 am.Padahal member yang sama kena induce dah selamat masuk ubat kul 6.00 am.Untuk 2 jam pertama saya tak dibenarkan turun katil.Kena golek-golek kat situ sambil tengok siling.Lepas tu tunggu lagi 4 jam, kalau takde bukaan, masuk dos yang ke-2.

Pukul 5.00 pm, doktor cek.Still takde bukaan.Saya pun tak rasa pape lagi.Ok, mari kita masukkan lagi dos ke-2.Time tu elok je waktu melawat.Anak-anak, hasben, family saya and family mertua semua ada.Kakak heran kenapa mama baring je.Tak boley bangun la nak oi, kang ubat tercicir pulak.Hehe.Lepas je dos kedua mari, pergh tiba-tiba ada rasa satu macam.Dia dah datang dah.Contraction 10 minit sekali.Kadang-kadang 2 minit sekali.Adoi. Bila contraction datang je, mata dah start berair.Huwaa, sakit.Hasben urut belakang.Lepas dah lega, sembang balik.

Bila kekerapan dah mula cepat, saya suruh hasben panggil doktor.Apehal sakit ni.Baru je masuk ubat.Doktor cek "Ayo, baru bukak 2cm la kak.Kepala baby pun tinggi lagi" Cakap doktor Cina tu.Lelaki plak tu, tak sukee.Tu la dia padah amik induce.Sakit je lebey, tapi bukak baru sikit.Macam amik air selusuh tapi bukan time dia.Macam tu la gambaran saya.Habis waktu melawat, ngam-ngam 2 jam.Baru lah boleh bangun.Semua orang nak balik.

Tapi nampak gaya saya macam nak bersalin je malam kang, hasben tunggu kat hospital.Dia balik jap kat rumah, anak-anak shoot kerumah MIL.Time ni saya dah start menggelupur dah.Buat CTG sangat lah bosan.Contraction dah kerap, tapi kita takleh bangun.Saya dah cakap dengan doktor, tak payah lah CTG, saya sakit la.Tunggu doktor cek bukaan pukul 11.00 pm.Masa tu kalau bukaan tak banyak, kena buat alternatif lain.Nasib baik dah 4 cm.Doktor suruh prepared masuk labour room.Hasben dah sampai.Dia sama-sama teman pergi LR.Sampai LR kul 11.45 pm.Sakit dah kuat.Ya Allah, sakitnye.

25 Februari 2012

Kul 12.15 am, doktor pecahkan air ketuban, bagi cepat sikit bersalin.Lepas tu lagi sakit contraction.Hasben masuk LR bila bukaan dah 7cm.Inilah 1st time dia masuk tengok saya bersalin.Anak yang 2 orang tu dia tak masuk.Sister suruh saya teran bila ada gesa.Jujur, saya memang failed kalau meneran.Dah 3 orang anak pun confused camne nak meneran.Haish..

Hasben bagi kata-kata semangat kat sebelah.Habis air selusuh dia sapu kat muka saya.Bagus jugak, saya dah berpeluh-peluh time tu.Sejuk sikit.Hee.Dengan 3 kali push, pada pukul 12.57 am, Alhamdulillah, keluarlah khalifah di muka bumi ni.Mama ni bila dengar heartbeep baby dah lemah, barulah gelabah nak push betul-betul.Macam tu lah gaya time Khayra dan Amsyar dulu.Sama je 3 kali push.Itupun bila doktor dah gertak heartbeep baby dah lemah...

Alhamdulillah, betul la naluri saya yang pregnant kali ni boy lagi.Papa azan dan qamatkan dalam LR tu jugak.Bila sister dah keluarkan uri, barulah lega perut ni.Rasa kosong je.Time untuk dijahit..jeng,jeng,jeng..!Saya dah mula imejin jarum yang tajam tu jahit hidup-hidup tanpa dibius.Alamak, memang tak suka.Tapi..macam mimpi yang sister tu kata saya tak payah jahit.Luka takde.Woo! Syabas mama.Orang kata anak dah 3, dah pandai elak koyak.Kui,kui.




p/s: Akhirnya habis gak saya taip entry ni.Dari hari ke-13 lagi asik dok taip and save draft.Orang ada anak kecik..huhu..
4 Responses
  1. Mama Damia Says:

    tahniah hana..lawak pn ade..hihi..tp tulah pengorbanan kita tuk suami kan


  2. Mrs Nageb Says:

    1sekali nak wish congrat kat ko
    2nd gile kagum dengan ko..cam senang je ekk
    3rd ok so the sakit because of induce tu same le mcm yang aku kena.. means, induce memanggitu le ye..sakit dah kemain, bukaan baru sikit..cuma aku nya masatuh walaupun dah lebih 4 jam, tak masuk pun dos ke-2...tu yang dok menunggu je tuh..

    dah 3 dah, abila lah nak jumpa ekk..hehehe.. happy confinement


  3. Sz Says:

    alhamdulillah...
    selamat dah bersalin ye .....
    selamat berpantang dan mennyusukan baby!


  4. zatil azdmi Says:

    askum kak.sy nak tny lepas akak dapat detect placenta abruptio tue.ada tak akak makan apa2 untuk hilang kan placenta abruptio tue?cam mana placenta abruptio tue boleh sembuh?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...